Smedens hjemmeside

Min tur til Stockholm

Ferieturen til Sverige.

Fredag d. 10.08.07. Starten

Denne tur, som jo har været planlagt i nogen tid, ja nærmest helt fra turen til Harzen var til ende, men som jo nok har ændret noget karakter, på det sidste. Den var i første omgang tænkt som en form for erstatning for den noget kortere tur til Harzen, som igen var en erstatning, for den ellers planlagte tur til Italien, som skulle vare 4 uger. Derfor var det også meningen at denne tur skulle starte fredag lige efter fyraften.

Men fyraften i et liv som reparatør ( som regel omtalt som smed af Guds nåde, eller bare smed, det er jo en stor uddannelse, med megen respekt om, selv om man jo nødig vil virke pralende. ) er til tider, noget ret diffust noget. For inderst inde er det jo et job med en meget afvekslende arbejdstid. Normalt har jeg flekstid, hvilket vil sige, frit oversat: mød så du kan nå at reparere maskinerne, så de er klar til arbejdstiden, og hvis du er færdig, kan du gå når de andre går, ellers må du blive til du er færdig. På det sidste har jeg i forbindelse med feriereparationen mødt kl. 05.00 og har efterfølgende fortsat med det, da det giver lidt mere luft, om morgenen til at få lavet nogle af de ting, der ellers ikke bliver lavet. Men netop denne fredag, hvor min sidste uge af hovedferien skulle starte, skulle vi til København, min chef og jeg, og det er trafikmæssigt set bedst, at køre tidligt, inden den store kø, eller vente til den er forbi, noget oppe af dagen. Så det var altså op kl. 03.00 for at møde kl. 04.00 pakke bil og hente chefen kl. 05.00 og i den anden ende, røg der også noget overtid på, så det var ikke andet end lige, at jeg nåede på biblioteket, inden de lukkede. Bagefter fik jeg handlet de sidste ting og så gik turen igen mod København, broen og Sverige.

Men ikke alene var trafikken meget tæt, men der var også sket et trafikuheld omkring ved Sorø. En bil med campingvogn, som sikkert var kommet i slinger, holdt i modsat retning, end os andre, og som altid, bliver man ledt i to spor helt hen til ulykkesstedet, for derefter at fortsætte på en række, og det skal jo give køer, og det gjorde det også. Og da vejret samtidig viste sig fra sin mindre pæne side med masser af regn, tog jeg en overnatning på vores afdeling i Avedøre, noget jeg har gjort før. Det er efter fyraften, et yderst roligt sted, der er strøm og vand, ja intet mangler, selv selskab var der. Og jeg havde jo været der for nylig, kun omkring fem timer før.

Lørdag d. 11.08.07.

Næste morgen vågnede jeg tidligt, det er jeg jo vant til, det regnede, så jeg sov lidt længere, det regnede stadig, men jeg stod op, spiste morgenmad, og var klar til at køre kl. 08.00 men så kom der et par ordentlige byger igen. Hver gang klarede det op, og jeg gjorde klar til at tage af sted, men så kom der en ny byge på 20 min. Så det var først hen af middagstid at jeg kom af sted. Jeg vidste ikke den gang, hvor slemt regnen havde været, men fik mandag besked fra min kollega om, at København havde fået

. Højde. Jeg er nu fortsat ud af vej 25 og har passeret byen Alvesta ikke så langt fra Vaxsjø der ligger en dejlig P plads ned til en sø, som jeg muligvis tror heder Salen. Her gør jeg holdt for natten og ly for regnen.

. Og der kom stadig små byger ind i mellem. Da jeg kom over til Sverige kom der også lyn. Jeg fulgte E6 fra Malmø og op til Helsingborg og stak så op af E4 mod Stockholm. Jeg havde hjemmefra fundet en camperplads med fiskemuligheder, som jeg havde satset på at nå lørdag. Men allerede da jeg kørte op af E4 begyndte det igen at regne slemt, og fortsatte i det uendelige, så omkring Ljungby begyndte jeg at lede efter et sted at holde, jeg kørte ind igennem byen, der var fyldt med vand på gaderne, og op af kloakkerne stod der ligefrem vand op i 40 –

Søndag d. 12.08.07.   

. Og når til Stockholm kort før spisetid. Igen er uheldet med mig, den adresse jeg har tastet ind, på en autocamperplads til 100 kr. i døgnet findes ikke, eller også har jeg tastet forkert. Og jeg kan naturligvis ikke finde papiret igen. Jeg kører rundt og rundt, der er hele tiden kø, så man får set en masse. Til sidst må jeg spørge om vej til en C plads – tilbage og følg skiltene, det vidste jeg jo egentlig godt, for jeg havde set skiltene på motorvejen, men hundrede kroner og i nærheden af centrum, kan umuligt gøres bedre. Og ganske rigtigt den tætteste campingplads jeg finder, koster 280 for søndag nat og 240 for de efterfølgende, godt at jeg kun har regnet med tre overnatninger i Stockholm.

Stod tidligt op, tog bad, havde lavet kaffe og rundstykker. Det er dejligt at holde ferie, jeg har ikke travlt med at komme videre, selv om det nu er blevet tørvejr igen. Jeg har fundet et dejligt sted i Bordatlas, som jeg kunne tænke mig at holde på for en overnatning, det ser fint ud på fotoet, men da jeg kommer frem, kan jeg godt se at uden firehjulstræk, kommer jeg ikke derfra, før det bliver mere tørt i vejret. Så det er lidt af en satsning, enten at sidde fast, eller have kørt, jeg ved ikke hvor mange km. Forgæves. Jeg fortsætter og kører de sidste 250 –

Mandag d. 13.08.07.

. Til centrum, nu er centrum i Stockholm jo et vidt begreb, men jeg har besluttet mig for at se gamla staden, og kongeslottet, og det fortryder jeg ikke, det er simpelthen hele turen værd. Jeg har set mange slotte, borge og andre prominente steder i min tid, men det her var absolut af de bedste, eneste mangel, man måtte ikke fotografere, noget jeg

elsker.

Ok så holder af, jeg har jo besluttet at slette dette udtryk, af mit normale ordforbrug.

Det er jo også en af de ting, turen skulle bruges til, at definere, om den beslutning, som jeg har taget, for noget tid siden, men først for nylig har effektueret, også holder vand i virkeligheden. Men ellers har det været en alle tiders dag, nu skal jeg have noget mad, et bad, ud og gå en tur, jeg trænger til at tage nogle billeder, og så har jeg tænkt at gå tidligt i seng, for i morgen skal jeg ud til Leonslätten, for at se bl.a. Vasamuseet.

Nu er det blevet spisetid, der er stadig lidt tilbage fra i går.

Men naturligvis, som i andre store byer, har gratisprincippet, blandt autocampister slået til, som i andre storbyer. Jeg finder en plads, da jeg næste dag, efter at have lappet cyklen kører de ca.

Tirsdag d. 14.08.07

. Men en ½ gang mere, plus at jeg skulle et par øer længere væk. Så det var næsten blevet middag inden jeg var fremme. 80 kr. for at se det, syntes jeg var nok, men smag er som bekendt forskellig, når man har man set Kontikki i Oslo, så skulle man vel også se dette. Jeg er lidt spændt på de fotos jeg tog, for jeg tror, de havde glemt at tænde for belysningen, der var ualmindeligt mørkt.

Står rimelig tidlig op, tager bad og vasker op, kunne ikke i aftes, for det vand der var på stedet, til den slags, ville jeg ikke engang vride en gulvklud op i, så det blev udskudt til nu. Så nussede jeg lidt rundt, havde på ingen måde travlt, ud over at jeg havde beregnet at være ved Vasa skibet når de åbnede. Nå der tog jeg fejl, i byen omkring campingpladsen er der et cykelstinet, som man skal være lidt mere lokalkendt, end jeg er nået at blive, på andendagen i byen. Dette erfarede jeg da jeg pludselig så et storcenter, som jeg ikke havde set dagen før. Så var turen til centrum, pludselig ikke

Bagefter gik jeg ned omkring de to fartøjer der lå til kaj. Det var et fyrskib og en isbryder, og prisen for at komme ombord, var beskedne 40 Skr. Sikkert ikke urimeligt, men jeg ville først se det Nordiske museum, i det store slotsagtige hus, der dog ikke er så gammelt, omkring 100 år. Men opbygget som et renæssanceslot i tre plan, nederste plan går helt op til ovenlysvinduerne, og så er der hele vejen rundt i to plan sat en form for indskudte etager, men i meget stort format, så med mindre man kigger ned, bemærker man ikke det.

Der er samlet alt fra knappenåle til ja jeg ved ikke hvad. Det er virkelig en oplevelse, og bestemt de 60 Skr. Værd.

Så var dagen ved at være gået, jeg havde også cyklet langt, og der var en god bid vej hjem. Her nåede jeg også at tage fejl af den ene bro, selvfølgelig den høje hen over Langholmen, den med autocamperpladsen, så jeg tog den lige en gang til, og så ellers hjemad.

Jeg har nu cyklet på disse øer, på kryds og tværs, eller måske mere på må og få, lige som det har passet, og set en masse. Der er en million forskellige museer, eller nærmere 100 men de er ikke alle interessante for mig, så onsdag vil jeg forlade campingpladsen for at køre til nogle slotte uden for Stockholm.

Onsdag d. 15.08.07

Drottningholms slot, det falder helt i min smag, hvis kongeslottet var flot, så er dette det også, bare på en anden måde, jeg kan se på marmor i timevis, og her er en hel trappe i tre etager i meget smagfulde farver. Det kan slet ikke beskrives, hvor flot denne og resten er, det skal ses, eneste klage, man må ikke fotografere.

I bogen jeg har lånt på biblioteket, står der at Drottningholm ligger

. Fint tænker jeg, jeg tager dem begge på samme dag, nu jeg er ude og køre, men der var altså mere end

. I mellem dem. Så nu er hjemturen startet, sådan i det små. Efter at have tanket gør jeg holdt, på den næste tank med mulighed for at holde. Det er begyndt at regne, efter at have holdt tørvejr i næsten tre dage.

. Vest for Stockholm og Gripsholm ved Mariefred,

Torsdag d. 16.08.07

Jeg starter lige efter morgentrafikken er overstået, og det glider egentlig pænt derudaf. Men som så ofte før, står der jo så mange skilte i vejkanten, omhandlende slotte, kirker og sluser, så der går ikke lang tid før jeg tager den første afstikker. Det viser sig dog at være en forbier, men der er dog en pæn park, at se på. Der er først rundvisning kl. 12.00 men først fra den 19. i denne måned. Det næste sted er der en flot, og meget stor borgkirke med gamle krypter og tilhørende, og en lille sø, med springvand. Samme sted er der sluser, og mulighed for at komme ud og sejle. Jeg overvejer, men vejret har ikke været det bedste siden jeg forlod Stockholm, og så vil de have penge for parkering, det afgør det. Jeg kører igennem byen og ind i landet, eller rettere langs med søen, senere dukker der en ruin op, men det er ikke muligt, at komme tæt på, så jeg vender om igen, kører forbi sluserne, og fotograferer dem, mens dem bagved må holde stille. Og så går det ellers derud af igen, til der skal tankes. Begge gange jeg tanker på hjemturen, er det på de samme tanke som på opturen. Og her i morgen tidlig, inden jeg kører, skal jeg lige over på den anden side, og se om de har en udstødning hjemme til bilen, for den er ved at være helt færdig. Den er knækket før den sidste potte, som sidder på tværs af bilen, så det rumler noget, når den går i tomgang. Ellers har bilen gået fint, på hele turen, eneste kritik er brændstoføkonomien er blevet dårligere, efter monteringen, af de større dæk. Den er faldet i snit fra 9,3 – 9,8 til 8,6 – 8,9 og det er jo faktisk det den er opgivet til at køre og indregnet efter i grøn afgift.

Fredag d. 17.08.07.

Jeg får nok ikke nogen udstødning med hjem, det er det samme, som hjemme i Danmark, når man taler om Alkoundervogn, kender de pludselig ikke noget til det. Så jeg kører igen hjemad. Ved Malmø stikker jeg igen ind i byen, for at lede efter en Fiat forhandler, der måske kan hjælpe. Men jeg finder ikke nogen. Så jeg drager atter videre over broen, gør holdt i Karlslunde og spiser, og fortsætter så mod min mor. Her bliver jeg natten over, da jeg påtænker at se Biler på Lerchenborg, dagen efter, jeg ved godt det er der, men min datter gør opmærksom på det. Det nås alt sammen, efter et overdådigt morgenbord hos min mor, som er meget glad for at have mig hjemme igen. Jeg tager til Kalundborg for at se på biler, der er utroligt mange ting at se på, og rigtig mange mennesker at tale med, så det meste af dagen går. Men efter at have set på biler det meste af dagen, og været ude og køre med et par firehjulstrækkere i terrænet, kører jeg mod Røsnæs halvøen, for at fiske og overnatte. Det koster et par blink, for der er meget dybt, så man ikke kan komme ret langt ud, selv i vaders, og der er meget grøde. Jeg prøver igen næste morgen, med samme resultat desværre.

Ja så er turen forbi. Konklusionen er, at det har været en dejlig tur.
 

Konklusionen, blev: at jeg skrev til en ven, og spurgte om jeg kunne holde hos ham, han skrev aldrig tilbage, men da jeg kontaktede ham efterfølgende, efter at have holdt på mit arbejde, i nogle dage, stod det klart, at her skulle jeg bo det næste lange stykke tid. Og det har jeg bestemt aldrig fortrudt, for ikke alene er han en rigtig herlig fyr, en rigtig god ven, som man også kan tale med, når man har det skidt, og det forekommer jo ind i mellem, når man tager beslutningen, om at man vil skilles. Men min datter, som jo kommer jævnligt ( ca. en gang om dagen ) og mit barnebarn, elsker ham også. Og jeg må da indrømme at han har da været skyld i at jeg har overlevet dette, uden at blive mere mærkelig, end jeg nok var i forvejen.

Første stop i Sverige, en stille og meget idylisk plads.

Nyeste kommentarer

14.08 | 00:53

Jeg blev diagnosticeret med slidgigt som 69-årig i 2018 med flere mislyk...

10.02 | 13:49

Hej Børge Holm jeg skriver til dig i håbet om flere oplysninger på hj...

02.08 | 21:08

Spændende læsning,

03.09 | 11:17

Har skrevet en mail til dig på borge-holm@live.dk Mvh kicki pelsen